Free Legal Advice Philippines

Disclaimer: This web site is designed for general information only and does not create attorney-client relationship. Persons accessing this site are encouraged to seek independent counsel for legal advice regarding their individual legal issues.

Log in

I forgot my password

You are not connected. Please login or register


View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 LATEST MCQ on Thu Apr 28, 2011 4:12 pm


Arresto Menor
hello, sa sinumang meron dyan na latest mcqn paki upload naman or pa send nalang sa email ko. [You must be registered and logged in to see this link.]

View user profile

2 Re: LATEST MCQ on Sun May 01, 2011 4:18 pm


Arresto Menor
Please share your blessings...Can you send to me sample MCQs? Thank you. my email address is [You must be registered and logged in to see this link.]

View user profile

3 Re: LATEST MCQ on Fri May 27, 2011 2:35 pm


Arresto Mayor
[You must be registered and logged in to see this link.]

View user profile

4 Re: LATEST MCQ on Tue May 31, 2011 10:36 am


Arresto Menor
same, same, same...
[You must be registered and logged in to see this link.]

View user profile

5 Re: LATEST MCQ on Tue May 31, 2011 11:59 pm


Arresto Menor
me too. [You must be registered and logged in to see this link.]

View user profile

6 Re: LATEST MCQ on Tue Jun 07, 2011 4:41 pm


dito rin pls. [You must be registered and logged in to see this link.]

View user profile

7 Re: LATEST MCQ on Sat Jun 11, 2011 6:06 pm


Arresto Menor
Please share. Here is my email add: [You must be registered and logged in to see this link.]

View user profile

8 Re: LATEST MCQ on Fri Jun 17, 2011 1:10 am


Arresto Menor
me too.. [You must be registered and logged in to see this link.]

View user profile

9 Re: LATEST MCQ on Fri Jun 17, 2011 10:26 am

rony lagmay

Arresto Menor
can i also share pls.... email add. [You must be registered and logged in to see this link.]

View user profile

10 Re: LATEST MCQ on Fri Jun 17, 2011 1:52 pm


Arresto Menor
please paki rin sa kin kung may latest mcq. my email is [You must be registered and logged in to see this link.].
thank you

View user profile

11 Re: LATEST MCQ on Fri Jun 17, 2011 7:36 pm


Prision Mayor



INSTRUCTION: Select the correct answer for each of the following questions. Write the letter of your choice on the answer sheet provided.

1. Badong, with evident premeditation and treachery killed his father. What was the crime committed?

a. Murder

b. Parricide

c. Homicide

d. Qualified Homicide

2. PO3 Bagsik entered the dwelling of Totoy against the latter’s will on suspicion that Totoy keep unlicensed firearms in his home. What was the crime committed by PO3 Bagsik?

a. Trespass to Dwelling

b. Violation of Domicile

c. Usurpation Of Authority

d. Forcible Trespassing

3. Berung and Betang had been married for more than six months. They live together with the children of Betang from her first husband. Berung had sexual relationship with Bea, the 14 year old daughter of Betang. Bea love Berung very much. What was the crime committed by Berung, if any?

a. Simple Seduction

b. Qualified Seduction

c. Consented Abduction

d. Rape

4. Prof. Dabcat gave a failing grade to one of his students, Sixto. When the two met the following day, Sixto slapped Prof. Dabcat on the face. What was the crime committed by Sixto?

a. Corruption of Public Officials

b. Direct Assault

c. Slight Physical Injuries

d. Grave Coercion

5. A warrant of arrest was issued against Pekto for the killing of his parents. When PO2 Tapang tried to arrest him, Pekto gave him 1 million Pesos to set him free. PO2 Tapang refrained in arresting Pekto. What was the crime committed by PO2 Tapang?

a. Indirect Bribery

b. Direct Bribery

c. Corruption of Public Officials

d. Qualified Bribery

6. Exemption to the hearsay rule made under the consciousness of an impending death.

a. parol evidence b. ante mortem statement

c. suicide note d. dead man statute

7. The meaning of factum probans.

a. preponderance of evidence

b. ultimate fact

c. evidentiary fact

d. sufficiency of evidence

8. It refers to family history or descent transmitted from one generation to another.

a. inheritance

b. heritage

c. pedigree

d. culture

9. The authority of the court to take cognisance of the case in the first instance.

a. Appellate Jurisdiction

b. General Jurisdiction

c. Original Jurisdiction

d. Exclusive Jurisdiction

10. A person designated by the court to assist destitute litigants.

a. Counsel de officio

b. Attorney on record

c. Attorney at law

d. Special counsel

11. Which of the following is not covered by the Rules on Summary Procedure?

a. Violation of rental laws

b. Violation of traffic laws

c. The penalty is more than six months of imprisonment

d. The penalty does not exceed 6 months imprisonment

12. It refers to a territorial unit where the power of the court is to be exercised.

a. jurisdiction b. jurisprudence

c. venue d. bench

13. The Anti-Bouncing Check Law.

a. RA 6425 b. RA 8353

c. BP 22 d. RA 6975

14. The taking of another person’s personal property, with intent to gain, by means of force and intimidation.

a. qualified theft b. robbery

c. theft d. malicious mischief

15. Felony committed when a person compels another by means of force, violence or intimidation to do something against his will, whether right or wrong.

a. grave threat b. grave coercion

c. direct assault d. slander by deed

16. Persons having no apparent means of subsistence but has the physical ability to work and neglects to apply himself or herself to lawful calling.

a. pimps b. prostitutes

c. gang members d. vagrants

17. A medley of discordant voices, a mock serenade of discordant noises designed to annoy and insult.

a. tumultuous b. charivari

c. sedition d. scandal

18. The unauthorized act of a public officer who compels another person to change his residence.

a. violation of domicile b. arbitrary detention

c. expulsion d. direct assault

19. The deprivation of a private person of the liberty of another person without legal grounds.

a. illegal detention b. arbitrary detention

c. forcible abduction d. forcible detention

20. An offense committed by a married woman through carnal knowledge with a man not her husband who knows her to be married, although the marriage be later declared void.

a. concubinage b. bigamy

c. adultery d. immorality

21. Age of absolute irresponsibility in the commission of a crime.

a. 15-18 years old b. 18-70 years old

c. 9 years old and below d. between 9 & 15 years old

22. Those who, not being principals cooperate in the execution of the offense by previous or simultaneous acts.

a. accomplices b. suspects

c. principal actors d. accessories

23. The loss or forfeiture of the right of the government to execute the final sentence after the lapse of a certain time fixed by law.

a. prescription of crime

b. prescription of prosecution

c. prescription of judgement

d. prescription of penalty

24. A kind of executive clemency whereby the execution of penalty is suspended.

a. pardon b. commutation

c. amnesty d. reprieve

25. Infractions of mere rules of convenience designed to secure a more orderly regulation of the affairs of the society.

a. mala prohibita b. mala in se

c. private crimes d. public crimes

26. Felony committed by a public officer who agrees to commit an act in consideration of a gift and this act is connected with the discharge of his public duties.

a. qualified bribery b. direct bribery

c. estafa d. indirect bribery

27. The wilful and corrupt assertion of falsehood under oath of affirmation, administered by authority of law on a material matter.

a. libel b. falsification

c. perjury d. slander

28. Deliberate planning of act before execution.

a. treachery b. evident premeditation

c. ignominy d. cruelty

29. Whenever more than 3 armed malefactors shall have acted together in the commission of a crime.

a. gang b. conspiracy

c. band d. piracy

30. The failure to perform a positive duty which one is bound to.

a. negligence b. imprudence

c. omission d. act

31. Ways and means are employed for the purpose of trapping and capturing the law breaker in the execution of his criminal plan.

a. misfeasance b. entrapment

c. inducement d. instigation

32. Those where the act committed is a crime but for reasons of public policy and sentiment there is no penalty imposed.

a. impossible crimes

b. aggravating circumstances

c. absolutory causes

d. complex crimes

33. An alternative circumstance.

a. insanity b. intoxication

c. passion or obfuscation d. evident premeditation

34. If the accused refuse to plead, or make conditional plea of guilty, what shall be entered for him?

a. a plea of not guilty b. a plea of guilty

c. a plea of mercy d.plea of surrender

35. At what time may the accused move to quash the complaint or information?

a. at any time before his arrest

b. only after entering his plea

C. any time before entering his plea

d. Monday morning

36. The process whereby the accused and the prosecutor in a criminal case work out a mutually satisfactory disposition on the case subject to court approval.

a. arraignment b. plea bargaining

c. preliminary investigation d. trial

37. The security given for the release of a person in custody, furnished by him or a bondsman, conditioned upon his appearance before any court as required under the conditions specified by law.

a. subpoena b. recognizance

c. bail d. warrant

38. The examination before a competent tribunal, according to the laws of the land, of the acts in issue in a case, for the purpose of determining such issue.

a. trial b. arraignment

b. pre-trial d. judgment

39. The adjudication by the court that the accused is guilty or is not guilty of the offense charged, and the imposition of the proper penalty and civil liability provided for by law on the accused.

a. trial b. pre-trial

c. arraignment d. judgment

40. It is an inquiry or proceeding for the purpose of determining whether there is sufficient ground to engender a well founded belief that an offense has been committed and the offender is probably guilty thereof and should be held for trial.

a. pre-trial b. arraignment

c. preliminary investigation d. plea bargaining

41. It is evidence of the same kind and to the same state of facts.

a. secondary evidence b. prima facie evidence

c. corroborative evidence d. best evidence

42. It is that which, standing alone, unexplained or uncontradicted is sufficient to maintain the proposition affirmed.

a. secondary evidence b. prima facie evidence

c. corroborative evidence d. best evidence

43. A form of evidence supplied by written instruments or derived from conventional symbols, such as letters, by which ideas are represented on material substances.

a. documentary evidence b.testimonial evidence

c. material evidence d. real evidence

44. When the witness states that he did not see or know the occurrence of a fact.

a. positive evidence b.corroborative evidence

c. secondary evidence d. negative evidence

45. Personal property that can be subjects for search and seizure.

a. used or intended to be used as means in committing an offense

b. stolen or embezzled and other proceeds or fruits of the offense

c. subject of the offense

d. all of the above

46. All persons who can perceive and perceiving, can make known their perception to others.

a. suspects b. witnesses

c. victims d. informers

47. The unlawful destruction, or the bringing forth prematurely, of human fetus before the natural time of birth which results in death.

a. abortion b. infanticide

c. murder d. parricide

48. Felony committed when a person is killed or wounded during the confusion attendant to a quarrel among several persons not organized into groups and the parties responsible cannot be ascertained.

a. alarm and scandal

b. mysterious homicide

c. death under exceptional circumstances

d. tumultuous affray

49. A question which arises in a case the resolution of which is the logical antecedent of the issue involved in said case and the cognisance of which pertains to another rtribunal.

a. legal question b. juridical question

c. prejudicial question d. judicial question

50. The offender has been previously punished for an offense to which the law attaches an equal or greater penalty or two or more crimes to which it attaches a lighter penalty.

a. reiteracion b. recidivism

b. quasi-recidivism d. habitual delinquency

51. An act or omission which is a result of a misapprehension of facts that is voluntary but not intentional.

a. impossible crime b. mistake of facts

c. accidental crime d. complex crime

52. Infanticide is committed by killing a child not more than….

a. 36 hours b. 24 hours

c. 48 hours d. 72 hours

53. Ignorance of the law excuses no one from compliance therewith.

a. ignorantia legis non excusat b. parens patriae

c. res ipsa loquitur d. dura lex sed lex

54. An act which would be an offense against persons or property were if not for the inherent impossibility of its accomplishment.

a. compound crime b. impossible crime

c. complex crime d. accidental crime

55. The law which reimposed the death penalty.

a. RA 5425 b. RA 8553

c. RA 7659 d. RA 8551

56. One who is deprived completely of reason or discernment and freedom of the will at the time of the commission of the crime.

a. discernment b. insanity

c. epilepsy d. imbecility

57. The quality by which an act may be subscribed to a person as its owner or author.

a. responsibility b. duty

c. guilt d. imputability

58. Something that happen outside the sway of our will, and although it comes about through some acts of our will, lies beyond the bounds of humanly foreseeable consequences.

a. fortuitous event b. fate

c. accident d. destiny

59. A sworn written statement charging a person with an offense, subscribed by the offended party , any peace officer or other public officer charged with the enforcement of the law violated.

a. subpoena b. information

c. complaint d. writ

60. This right of the accused is founded on the principle of justice and is intended not to protect the guilty but to prevent as far as human agencies can, the conviction of an innocent person.

a. right to due process of law

b. presumption of innocence

c. right to remain silent

d. right against self-incrimination

61. Known in other countries as the body of principles, practices, usages and rules of action which are not recognized in our country.

a. penal laws b. special laws

c. common laws d. statutory laws

62. Circumstances wherein there is an absence in the agent of the crime any of all the conditions that would make an act voluntary and hence, though there is no criminal liability there is civil liability.

a. exempting b. alternative

c. justifying d. aggravating

63. Circumstances wherein the acts of the person are in accordance with the law, and hence, he incurs no criminal and civil liability.

a. exempting b. alternative

c. justifying d. aggravating

64. When the offender enjoys and delights in making his victim suffer slowly and gradually, causing him unnecessary physical pain in the consummation of the criminal act.

a. ignominy b. cruelty

c. treachery d. masochism

65. One, who at the time of his trial for one crime shall have been previously convicted by final judgment of another crime embraced in the same title of the Revised Penal Code.

a. recidivism b. habitual delinquency

c. reiteracion d. quasi-recidivism

66. Alevosia means

a. craft b. treachery

c. evident premeditation d. cruelty

67. The law hears before it condemns, proceeds upon inquiry and render judgment after a fair trial.

a. ex post facto law

b. equal protection of the law

c. rule of law

d. due process of law

68. A person if within a period of 10 years from the date of his release or last conviction of the crime of serious or less serious physical injuries, robbery, theft, estafa or falsification, he is found guilty of any of the said crimes a third time or oftener.

a. recidivist b. quasi-recidivist

c. habitual delinquent d. hardened criminal

69. A kind of evidence which cannot be rebutted or overcome.

a. Primary b. Best

c. Secondary d. Conclusive

70. A kind of evidence which cannot be rebutted or overcome.

a. Primary b. Best

c. Secondary d. Conclusive

71. These questions suggest to the witness the answers to which an examining party requires.

a. leading b. misleading

c. stupid d. hearsay

72. A method fixed by law for the apprehension and prosecution of persons alleged to have committed a crime, and for their punishment in case of conviction.

a. Criminal Law b. Criminal Evidence

c. Criminal Procedure d. Criminal Jurisprudence

73. The period of prescription of crimes punishable by death.

a. 20 years b. 15 years

c. 10 years d. 40 years

74. Persons who take direct part in the execution of a crime.

a. accomplices b. accessories

c. instigators d. principals

75. A crime against honor which is committed by performing any act which casts dishonor, discredit, or contempt upon another person.

a. libel

b. slander by deed

c. incriminating innocent person

d. intriguing against honor

76. The improper performance of some act which might lawfully be done.

a. misfeasance b. malfeasance

c. nonfeasance d. dereliction

77. A sworn statement in writing, made upon oath before an authorized magistrate or officer.

a. subpoena b. writ

c. warrant d. affidavit

78. Any other name which a person publicly applies to himself without authority of law.

a. alias b. common name

c. fictitious name d. screen name

79. A special aggravating circumstance where a person, after having been convicted by final judgment, shall commit a new felony before beginning to serve such sentence, or while serving the same.

a. quasi-recidivism b. recidivism

c. reiteracion d. charivari

80. Which of the following is not a person in authority.

a. Municipal mayor b. Private School Teacher

c. Police Officer d. Municipal Councilor

81. In its general sense, it is the raising of commotions or disturbances in the State.

a. Sedition b. Rebellion

c. Treason d. Coup d’ etat

82. The length of validity of a search warrant from its date.

a. 30 days b. 15 days

c. 10 days d. 60 days

83. The detention of a person without legal grounds by a public officer or employee.

a. illegal detention b. arbitrary detention

c. compulsory detention d. unauthorized detention

84. A breach of allegiance to a government, committed by a person who owes allegiance to it.

a. treason b. espionage

c. rebellion d. coup d’ etat

85. A building or structure, exclusively used for rest and comfort.

a. sanctuary b. prison

c. jail d. dwelling

86. The mental capacity to understand the difference between right and wrong.

a. treachery b. premeditation

c. recidivism d. discernement

87. Conspiracy to commit this felony is punishable under the law.

a. Estafa b. Murder

c. Rebellion d. Rape

88. It means that the resulting injury is greater than that which is intended.

a. Aberratio ictus b. Error in personae

c. Dura Lex Sed lex d. Praeter Intentionem

89. It means mistake in the blow.

a. Aberratio Ictus b. Error in Personae

c. Dura lex sed lex d. Praeter Intentionem

90. A stage of execution when all the elements necessary for its execution and accomplishment are present.

a. Attempted b. Frustrated

c. Consummated d. Accomplished

91. An act or omission which is the result of a misapprehension of facts that is voluntary but not intentional.

a. Absolutory Cause b. Mistake of facts

c. Conspiracy d. Felony

92. Crimes that have three stages of execution.

a. Material b. Formal

c. Seasonal d. Continuing

93. Felonies where the acts or omissions of the offender are malicious.

a. Culpable b. Intentional

c. Deliberate d. Inculpable

94. It indicates deficiency of perception.

a. Negligence b. Diligence

c. Imprudence d. Inference

95. Acts and omissions punishable by special penal laws.

a. Offenses b. Misdemeanours

c. Felonies d. Ordinances

96. A character of Criminal Law, making it binding upon all persons who live or sojourn in the Philippines.

a. General b. Territorial

c. Prospective d. Retroactive

97. A legislative act which inflicts punishment without judicial trial.

a. Bill of Attainder b. Bill of Rights

c. Ex Post Facto Law d. Penal Law

98. The taking of a person into custody in order that he may bound to answer for the commission of an offense.

a. Search b. Seizure

c. Arrest d. Detention

99. Pedro stole the cow of Juan. What was the crime committed?

a. Robbery b. Farm Theft

c. Qualified Theft d. Simple Theft

100. Pedro, a 19 year old man had sexual intercourse with her 11 year old girlfriend without threat, force or intimidation. What was the crime committed?

a. Child rape b. Qualified Rape

c. Statutory Rape d. None

View user profile

12 Re: LATEST MCQ on Fri Jun 17, 2011 7:37 pm


Prision Mayor
1. B 26. B 51. B 76. A
2. B 27. C 52. D 77. D
3. B 28. B 53. A 78. A
4. B 29. C 54. B 79. A
5. D 30. C 55. C 80. C
6. D 31. B 56. D 81. A
7. C 32. C 57. D 82. C
8. C 33. B 58. C 83. B
9. C 34. A 59. C 84. A
10. A 35. C 60. B 85. D
11. C 36. B 61. C 86. D
12. C 37. C 62. A 87. C
13. C 38. A 63. C 88. D
14. B 39. D 64. B 89. A
15. B 40. C 65. A 90. C
16. D 41. C 66. B 91. B
17. B 42. B 67. D 92. A
18. C 43. A 68. C 93. A
19. A 44. D 69. D 94. A
20. C 45. D 70. D 95. A
21. C 46. B 71. A 96. A
22. A 47. A 72. C 97. A
23. D 48. D 73. A 98. C
24. D 49. C 74. D 99. C
25. A 50. A 75. B 100. C

View user profile

13 Re: LATEST MCQ on Mon Jul 04, 2011 12:09 am


Arresto Menor
thank u.. May god bless you all the time

View user profile

14 Re: LATEST MCQ on Mon Jul 04, 2011 10:12 am


Arresto Mayor
sa ang membership

View user profile

15 Re: LATEST MCQ on Sat Jul 09, 2011 1:39 pm


Arresto Menor

View user profile

16 Re: LATEST MCQ on Sun Jul 10, 2011 4:10 pm


Arresto Menor
many thanks!

View user profile

17 Re: LATEST MCQ on Thu Jul 28, 2011 12:29 pm


Arresto Mayor
here's the link

[You must be registered and logged in to see this link.]

View user profile

18 Re: LATEST MCQ on Thu Jul 28, 2011 1:22 pm


Arresto Menor
thanks! God bless!

View user profile

19 Re: LATEST MCQ on Thu Jul 28, 2011 4:14 pm


Arresto Menor
thanks much for these materials...

View user profile

20 Re: LATEST MCQ on Thu Aug 25, 2011 3:38 am

maxi trend

Arresto Menor
paemail po. thanks.
[You must be registered and logged in to see this link.]

View user profile

21 Re: LATEST MCQ on Thu Aug 25, 2011 3:39 am

maxi trend

Arresto Menor
paemail po. thanks.
[You must be registered and logged in to see this link.]

View user profile

22 Re: LATEST MCQ on Fri Aug 26, 2011 9:49 am


Arresto Menor
me too. [You must be registered and logged in to see this link.]. thanks a lot in advance

View user profile


Arresto Menor
check: [You must be registered and logged in to see this link.]

View user profile

24 Re: LATEST MCQ on Thu Oct 27, 2011 5:25 pm


Arresto Menor
pakisend din sa akin [You must be registered and logged in to see this link.]. thank you in advance. more power and God bless you....

View user profile

25 Re: LATEST MCQ Today at 1:02 pm

Sponsored content

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum